Istoricul RNE

Septembrie 2001

Formularele de Sold primare si de revizie (Tip2a si Tip3a) au fost lansate, pe baza celor recomandate de E.F.O.R.T. Anul 2002 a reprezentat un an de testare al metodelor de raportare si de introducere al formularelor.

De asemenea doua formulare (Tip0 si Tip1) generale pe spital au fost introduse, fiind dezvoltate in colaborare cu M.S. si C.N.A.S.

Tip0: inregistreaza date despre costurile medii pe tipuri de endoproteze, numarul pacientilor cu implanturi segmentare de coloana (din aceste costuri sunt scazute cele referitoare la spitalizare, medicamente, ciment, reprezentand strict costul implanturilor) si indicatorii prevazuti in subprogramul de sanatate 2.9 (incidenta complicatiilor la bolnavii endoprotezati, numar de bolnavi cu endoproteze primare si recuperare 80% respectiv 60%, etc)

Tip1: numarul total de endoproteze achizitionate pe tipuri de endoproteze, numarul de fracturi operate/internate, tumori operate/internate, pacienti operati/internati.

Ianuarie 2003

Dupa ce sistemul din acel moment a fost verificat, au fost adaugate urmatoarele formulare, astfel intreg sistemul a fost moficat pentru a ingloba in totalitate noile formulare, cu toate dependintele - situatii, corelatii, manual de utilizare-toate fiind extinse

  • Formularele pentru endoprotezele de genunchi (primare-Tip2b si revizie-Tip3b) au fost adaugate.
  • Formularele pentru interventiile chirurgicale de reluare a cazurilor operate pentru deficiente la nivelul partilor moi (tesuturi) intitulate tesuturi moi - atat pentru sold cat si pentru genunchi
  • De asemenea si aceste formulare au fost realizate respectand cerintele impuse de E.F.O.R.T.

Septembrie 2003

A avut loc prima mare schimbare a intregului sistem: toate formularele au fost imbunatatite, depasind cerintele minime impuse de E.F.O.R.T., inregistrand date mai complexe referitoare la toate tipurile de formulare. A fost realizata o baza de date separata cu toate tipurile de endoproteze ce se implanteaza la noi in tara, cu toate descrierile tehnice necesare. S-a adaugat si un nou formular pentru cazurile de diformitati vertebrale - scolioza. A fost generat un raport de activitate pe perioada Septembrie 2001 - August 2003. Site-ul RNE a fost iarasi modificat, oferind acum mai multe detalii pentru public, pentru o mai mare transparenta a informatiilor - lista spitalelor, informatii endoprotezare, mai multe statistici on-line, link-uri utile interne si internationale, cat si o versiune in engleza a acestui site. De asemenea s-a creat o baza de date cu medicii ortopezi din Romania, care tinde sa fie completa in cel mai scurt timp.

Adaugarea de imagine radiologica atasata unui formular a devenit posibila tot cu aceasta ocazie la nivel experimental.

Septembrie 2004

Au fost adaugate codurile de bare pentru toate formularele, pentru toate componentele fiind inregistrat numarul de referinta si numarul de lot. Formularele au fost reorganizate pentru a include campuri special destinate pentru aplicarea etichetelor de coduri de bare.

Au fost create baze de date standardizate cu toate tipurile de ciment si de antibiotic comercializate in Romania (baze de date similare celei de proteze). De asemenea, codurile de bare sunt pastrate si pentru ciment si antibiotice.

S-a actualizat formularul de Implant Segmentar de Coloana in Diformitati. S-a pornit operatia de revalidare a tuturor fiselor din baza de date. In prima faza au fost revalidate fisele pe baza carora s-au obtinut datele folosite pentru studiul multicentric pe revizii prezentat in cadrul Congresului SOROT din 2005.

Octombrie 2005

A fost lansata noua varianta a sistemului informatic bazat pe o arhitectura complexa, scalabila folosind sistemul de baze de date Microsoft SQL Server 2000 si pe platforma Microsoft .NET (vechiul sistem era bazat pe o platforma open-source - PHP & MySQL & Apache).

Noul sistem este construit pe o arhitectura traductibila in oricate limbi. Procesul de traducere intr-o limba noua dureaza cateva zile si nu este nevoie de cunostinte tehnice pentru aceasta operatiune.

Formularele au fost imbunatatite si s-a ajuns la o forma finala a formularului de Implant Segmentar de Coloana in Diformitati.

S-au extins bazele de date standardizate de proteze, antibiotice, ciment, etc.

A fost lansat un nou motor de statistici generate online in timp real, statistici similare celor din rapoartele tiparite ale registrelor scandinave. O parte din statisticile generate de acest motor sunt disponibile public, online. Motorul de statistica este modular si complet configurabil, aplicabil pe orice set de date care include setul minim de date impus de EFORT. Dupa definitivarea setului de statistici cerut de EFORT, modulul va fi actualizat cu noile tipuri de statistici.

Noul sistem include un modul de ajutor online. Radiografiile au fost incluse ca o facilitate standard a tuturor formularelor (pe vechiul sistem erau disponibile numai la formularele de sold). Acest modul poate fi utilizat pentru pastrarea oricarui tip de fisier, nu numai a imaginilor. Aceste documente pot fi atasate oricarui tip de entitate din sistem (formular, pacient, spital, doctor, proteza, etc).

A fost imbunatatit modul de acces in sistem si securitatea. Au fost generate certificate individuale pentru toti utilizatorii. De asemenea s-a imbunatatit suportul pentru validarea datelor.