Informatii introductive despre Endoprotezarea Soldului


Ce activitati indeplineste un sold uman sanatos?

Articulatia soldului conecteaza bazinul cu picioarele. Aceasta consta dintr-o zona concava ce este situata in osul pelvin, si o bila sau cap, ce este situat chiar in capatul capului femural. Intr-un sold sanatos, atat zona concava cat si capul femural sunt acoperite cu un strat de cartilaj. Imbinarea in sine este imprejmuita de o capsula a acesteia. In spatiul imbinarii (intre capul femural si zona concava a soldului) se afla un lichid al imbinarii ce permite capului femural sa alunece mult mai usor in interiorul concavitatii in timpul miscarii.

Boli ale articulatiei soldului

Bolile grave ale articulatiei soldului pot face necesara inlaturarea articulatiei naturale cu un sold artificial. Cea mai cunoscuta si frecventa cauza ce duce la inlocuirea articulatiei soldului este artroza. Multe boli congenitale sau dobandite, precum si vatamarile corporale, pot duce la deteriorarea articulatiei.

Intr-un sold sanatos, stratul de cartilaj are o suprafata neteda. Deteriorarea provocata de boala duce la formarea de diverse substraturi in cadrul acestui strat de cartilaj, facand contactul neted din interiorul articulatiei soldului imposibil. Capul femural si concavitatea din sold isi schimba forma si straturile de cartilaj de pe capul femural si din concavitate se deformeaza din ce in ce mai mult, prin frecare una impotriva celeilalte.

Acest proces duce la durere atunci cand se aplica o greutate asupra articulatiei, atunci cand se parcurg distante scurte, si eventual chiar si cand o persoana se odihneste. Daca toate tratamentele posibile in afara de chirurgie nu dau niciun rezultat in ceea ce priveste durerea si restaurarea mobilitatii, atunci numai inlocuirea articulatiei soldului cu una artificiala poate imbunatatii calitatea vietii dumneavoastra.Ce este un sold artificial?

Ideea inlocuirii incheieturii soldului, care are o constructie relativ simpla, isi are originea in anul 1890. In prezent, aproximativ 800000 de proteze de sold sunt implantate anual in lume.

Protezele de sold sunt de tip partial, respectiv total.

In cazul protezelor partiale, doar capul si gatul femural sunt inlocuite. Articulatia naturala a soldului este pastrata.

In cazul protezelor totale sunt inlocuite de o proteza totala atat capul si gatul femural cat si zona acetabulara de fixare. Acest caz este cel mai frecvent.

Fixarea protezei de sold in pozitie

In functie de modul in care protezele de sold sunt fixate in pozitie, ele pot fi impartite in proteze cimentate, respectiv, necimentate. In cazul protezelor cimentate, atat articulatia cat si axul sunt fixate folosinduse ciment de os. In cazul variantei necimentate, proteza este fixata prin cresterea osului alaturat in diferitele componente ale protezei.

Medicul va va sfatui in legatura cu tipul si metoda cele mai potrivite in cazul dumneavoastra.

Ce se intampla in timpul operatiei?

Operatia de inlocuire de sold se efectueaza sub anestezie generala sau locala (spinala) si este complet nedureroasa pentru pacient. Anestezistul va discuta cu dumneavoastra despre metoda care vi se potriveste cel mai bine pe larg. De la caz la caz, operatia poate dura intre 45 de minute si 2 ore. Dupa o incizie de 20 de cm, muschii sunt trasi deoparte pentru acces la articulatia soldului. Gatul capului femural este perforat si partea deteriorata a soldului este inlaturata. In pregatirea implantarii protezei de sold, articulatia soldului bolnav este taiata iar apoi proteza este fixata in pozitie in aceasta articulatie.

Dupa aceasta, cavitatea medulara este pregatita de asa natura ca apoi axul protezei sa se fixeze perfect cu sau fara ciment. Capul protezei este fixat pe ax. Apoi ambele jumatati ale protezei sunt fixate impreuna pentru a forma o articulatie, adica axul cu capul atasat este fixat in articulatie. Muschii sunt readusi la pozitia initaiala si rana inchisa, plasandu-se tuburi in articulatie pentru drenarea sangelui de pe sold. Tuburile sunt inlaturate la doua zile dupa operatie.

Comportamentul corect dupa operatie

Succesul operatiei si durata de viata a protezei de sold depind foarte mult de tratamentul post-operator pe care il veti primi si de comportamentul dumneavoastra de dupa operatie. Cat timp inca mai sunteti in spital, fizioterapeutul va va ajuta sa invatati sa va folositi noul sold. pentru ca atunci cand va veti intoarce acasa sa va puteti descurca cu sarcinile zilnice, cum ar fi sa va imbracati sau sa va spalati singuri.

Operatia de protezare de sold va va permite sa va bucurati din nou de viata, fara sa mai aveti dureri si beneficiind de o mobilitate crescuta. Dar este important sa nu uitati sa va vizitati medicul pentru examinari postoperatorii periodice pe parcursul urmatorilor ani de la operatie.

Acestea pot permite sa fie diagnosticate in stadii incipiente eventuale complicatii care pot sa apara si care nu au simptome evidente. Ar fi bine sa va completati cardul pentru pacienti protezati pe care il veti primi cu detaliile fiecarei examinari.