Informatii introductive despre Endoprotezarea Genunchiului


Genunchiul sanatos ofera mobilitate optima combinata cu stabilitate optima

Impreuna cu ligamentele si cu muschii, genunchiul este cea mai mare articulatie din corpul uman. Ne permite sa ne mentinem in picioare, sa ne ridicam daca am stat jos, si mai ales sa ne deplasam.

Genunchiul nostru combina cea mai mare mobilitate posibila cu cea mai buna stabilitate posibila. Conecteaza cel mai lung os din corpul uman cu femurul si cu tibia si gamba.

Intre oasele superioare si inferioare ale piciorului se afla meniscul. Aparatul de ligamente este format din ligamente incrucisate si din unele paralele, care ii ofera genunchiului stabilitate. Rotula, cu ligamentele, sunt esentiale pentru transferul puterii muschiului coapsei catre muschii partii inferioare a piciorului.

Cum functioneaza articulatia genunchiului uman?

Intregul genunchi este inconjurat de o capsula articulara, in care variatele componete trebuie sa functioneze perfect. Daca una dintre componente este bolnava, intreaga functionare este compromisa. Aceasta compromitere poate sa se manifeste prin diferite simptome.

Mecanismul de miscare al unui genunchi sanatos este mai complicat decat oricare alta articulatie din organismul uman. Genunchiul are un ax al articulatiei care poate fi miscat in 5 directii. Pe scurt, este compus din rotiri si alunecari ale femurului pe tibie, dar subtile miscari rotationale sunt de asemenea posibile in timpul indoirii genunchiului. Cand piciorul este intins drept, mobilitatea este controlata de functia stabilizatoare a ligamentelor.

Imbolnaviri ale articulatiei genunchiului care duc la protezare

Inlocuirea cu un genunchi artificial este esentiala cand daunele provocate genunchiului nu mai pot fi indreptate prin operatia care are ca scop pastrarea genunchiului natural.

Deterioarea articulatiei genunchiului, sau artroza, cum mai este numita, poate fi rezultatul deteriorarii cartilagiului articulatiei, datorita varstei. Daca datorita procesului de imbatranire utilizarea articulatiei este mai mare decat in mod normal, atunci poate apare durerea si o ingradire a mobilitatii. Cauze ale acestei deteriorari anormale pot fi apasarea incorecta a articulatiei genunchiului cauzata de deformatii ale piciorului sau de rani vechi sau de inflamatii ale genunchiului.

Straturile cartilagiului devin mai subtiri si se freaca unul de altul. Cand cartilagiul devine foarte uzat, erodat, de asa natura ca osul este expus,fiecare miscare provoaca durere. Atunci, pielea interioara a articulatei produce in cantitati mari un fluid vascos in articulatie, iar in aceasta se produce o revarsare in articulatie, cauzand pacientului dureri puternice.

Cand cartilagiul articulatiei este asa de grav afectat de artroza, doar o proteza de genunchi poate usura durerea si reda o parte din mobilitate.

Proteza de articulatie de genunchi

Proteza de articulatie de genunchi inlocuieste partile distruse din genunchi. Este proiectata sa fie similara ca forma cu genunchiul uman, iar marimea deasemenea se va potrivi cu cea a genunchiului pacientului. O radiografie facuta inainte de operatie si probe de plasare a protezelor pe os in timpul operatiei ii ofera chirurgului informatii despre marimea corecta a protezei. In mod mormal, proteza de genunchi este fixata cu ciment pentru os, care leaga foarte ferm proteza de os. Este posibil deasemenea, ca proteaza sa fie fixata fara ciment, desi aceasta metoda este folosita de obicei pentru pacientii mai tineri. Chirurgul dumneavoastra va decide care este cea mai potrivita metoda de fixare a protezei in cazul dumneavoastra.

In functie de gradul de afectarea al genunchiului natural, se poate alege intre 3 tipuri de proteze de genunchi:

Inlocuire partiala a suprafetei

In acest caz, o fata a articulatiei genunchiului este afectata (cel mai frecvent partea interioara), dar ligamentele, cealalta fata a articulatiei, rotula sunt inca neafectate. O proteza de suprafata este fixata de unul din condilurile osaturii. Cand genunchiul se misca, aceasta proteza aluneca pe discul sintetic care, impreuna cu cadrul de metal, este prins pe fata superioara a fluierului piciorului, pe partea respectiva. Stabilitatea in genunchi este asigurata de pastrarea ligamentelor incrucisate si paralele.

Inlocuirea intregii suprafete

In acest caz, cateva elemente ale articulatiei genunchiului (cartilagiul si posibil si ligamentele incrucisate) sunt distruse de artroza, dar ligamentele paralele trebuie sa ramana intacte.

O proteza de suprafata este fixata de un capat al fluierului piciorului. Condilul exterior este mai mare si diferit ca forma de condilul interior, si de aceea exista cate o versiune de proteaza pentru piciorul stang, respectiv cel drept. Fluierului piciorului i se potriveste un cadru de metal si un disc sintetic care va fi suprafata de alunecare. Pentru ca fluierul piciorului este de la persoana la persoana, intr-o varietate de forme si marimi, este posibila alegerea unor combinatii de implanturi de marimi care sa se muleze cat mai bine ca lungime si latime in cazul respectiv. Modalitatea in care cadrul de metal este fixat in fluierul piciorului depinde de conditiile in care se gaseste acesta.

Daca si stratul de cartilagiu de pe rotula este afectat, cel care aluneca in fata fluierului piciorului, acesta va fi si el inlocuit de o placa sintetica.

Inlocuirea axiala completa a articulatiei

In acest caz intreaga articulatie , cartilagiul si ligamentele sunt distruse, sau oasele superior si inferior ale piciorului deviaza de la axa corecta cu mai mult de 30 de grade. Stabilitatea nu mai este garantata si proteza va trebui sa asigure si functia asigurata de ligamente. O proteza articulata este implantata, legand fluierului piciorului de femur printr-o axa mobila. Parti din os sunt indepartate si o proteaza stem este fixata in pozitie atat in femur cat si in fluierul piciorului.

Ce se intampla in timpul operatiei?

Cel mai important criteriu dupa care se stabileste ce tip de proteza este necesar este gradul de deterioare a diferitelor componente ale articulatiei genunchiului.

Cartilagiile, oasele care nu au forma potrivita si meniscul sunt scoase in timpul operatiei. Folosind instrumente adecvate, osul este pregatit pentru a putea primi tipul de proteza ales, si punctele de fixare ale protezei sunt taiate sau gaurite in os in acelasi timp. O proteza de test este folosita pentru testarea pozitiei corecte si a mobilitatii articulatiei, iar apoi proteza permanenta este inserata si fixata in pozitie. In timpul operatiei este oprit sangele care ajunge la genunchi. La finalul operatiei sunt plasate tuburi in articulatie pentru a permite drenajul sangelui din acea zona. Apoi sunt cusute diferitele straturi in care s-a facut incizie.